Geschiedenis


Gel is inmiddels een vereniging met een geschiedenis. Begonnen in 1984 en officieel opgericht in 1985 heeft Gel heel wat jaren achter de rug. In die tijd hebben we verschillende zalen als onderdak gehad, een periode met twee dansavonden (!) per week gehad en zijn we twee keer getroffen door brand.

1984 – 1993

In december 1983 besluiten Dorothé Carst, Marjan van Huystee, Tineke Kromhout, Peter Lammers, Edwin Meijerink, Mike Mulder, Ton Offerman, Margot van de Park, Jooske Timmermans en Bo Thie om een Rock ’n Roll-vereniging op te richten. Ze doen dit uit onvrede over de commerciële structuur van de Amsterdamse Rock ’n Roll-school waar ze tot dan toe les namen. Er wordt gezocht naar een pakkende naam, en uit een aantal mogelijkheden (Zodiac, Petticoat, Boemerang, Gel) wordt uiteindelijk de naam ‘Gel’ gekozen.

Op 30 januari 1984 worden de eerste lessen gegeven. Aanvankelijk in een sporthal in Zaandam, later in ‘De Snelbinder’ in Amsterdam. In eerste instantie wordt er alleen een basiscursus gegeven en hebben de leden daarna de gelegenheid tot vrijdansen. Het is de bedoeling dat tijdens dat vrijdansen nieuwe truken ontstaan en vervolgens worden overgedragen. Al gauw blijkt echter dat deze opzet niet werkt en er wordt besloten om een vervolgcursus aan te bieden. Dan zegt de Snelbinder het contract plotseling op en wordt na enige tijd koortsachtig zoeken theater-discotheek Odeon het nieuwe onderkomen van Rock ’n Roll-vereniging Gel.

De eerste algemene ledenvergadering wordt op 22 april 1984 gehouden. Tijdens deze vergadering worden de statuten aangenomen en is de vereniging officieel een feit. Van de oprichters nemen er zeven zitting in het bestuur. Dat bestuur neemt aanvankelijk alle taken op zich: lesgeven, demonstraties geven (o.a. op de Uitmarkt en tweemaal bij de VARA-televisie), de organisatie van feesten, enz. maar al gauw groeit het besef dat er een brede basis van activiteiten en actievelingen nodig is om de kwaliteit en de continuïteit te waarborgen.

In 1987 worden de eerste vier ‘nieuwkomers’ in het bestuur gekozen en gaan ook de eerste lesgevers uit eigen kweek aan de slag. Een nieuwe serie mensen raakt enthousiast over de Gel-stijl en door veel naar Rock ’n Roll-café de Cruise-Inn te gaan en oude films te bekijken krijgt het dansen een nieuwe impuls. Er wordt geëxperimenteerd met een nieuwe cursus die afwijkt van het reguliere aanbod van truken: S5, later bekend als ‘Cursus Stijl’. De bedoeling van S5 is het bereiken van een meer gevarieerde stijl van dansen en de cursisten helpen om een eigen dansstijl te ontwikkelen. Daarbij wordt teruggegrepen op de methodes van het eerste uur: kijken en zelf uitproberen.

Op 15 augustus 1990 slaat het noodlot toe: een uitslaande brand veroorzaakt aanzienlijke schade aan Odeon. Gel zit opnieuw zonder ruimte. Dankzij een bliksemactie van het bestuur kunnen begin september echter toch de eerste lessen beginnen en wel in ‘De Populier’ aan de Herengracht. Dat duurt een jaar. De eigenaar van de Populier heeft andere plannen en opnieuw moet Gel op zoek naar een andere ruimte. Die wordt gevonden in de Sleep-inn (nu beter bekend als ‘De Arena’), een prachtige accommodatie met een grote zaal voor het vrijdansen. Aan het eind van het seizoen krijgt Gel te horen dat Odeon geheel is gerestaureerd en ook beschikbaar is om te komen dansen op maandag- en dinsdagavond. Aangezien de Sleep-Inn laat weten een grote verbouwing op stapel te hebben, is de beslissing snel genomen: Gel gaat terug naar Odeon.

1994 – 2003

Een heuglijk jaar in de geschiedenis van Gel is 1994, het tweede lustrumjaar (10-jarig bestaan). De vereniging beleeft op dat moment een absolute piek, met bijna 400 leden, zo’n 35 actievelingen en twee bomvolle dansavonden. Er worden dan ook plannen gemaakt voor een gigantisch lustrumfeest dat Rock ’n Rollend Nederland op zijn grondvesten moet doen schudden. Na lang puzzelen wordt uiteindelijk besloten om een langgekoesterde Gel-droom te verwezenlijken: een straatfeest. Een straatfeest? Is dat alles? Ja, een straatfeest, maar dan wel binnenshuis en compleet met twee Diners, een dorpsplein, een straat met lantaarns, een drive-inn bioscoop, een kapper, een kledingwinkel, twee grote podia met een batterij lichten waar de Stones jaloers op zouden zijn. Wie het heeft meegemaakt zal het nooit meer vergeten. Het feest, met als naam ‘Straat van de Tiende Droom’, begon in de grote hal van de Westergasfabriek om 19.00. Tien uur (en €20.000…) later gingen de laatsten naar huis. Het had letterlijk bloed, zweet en tranen gekost en een aantal medewerkers verkondigde ’Dit doe ik NOOIT meer!’. Maar het was echt een onvergetelijk evenement.

Tussen 1999 en 2004 gaat Gel gestaag verder. Er wordt veel gedanst en het aantal leden, dat gedurende de tweede helft van de jaren ’90 wat begon af te nemen, neemt weer langzaam toe. Er zijn weer enige wisselingen in het bestuur en er wordt een heuse PR-commissie opgericht, die ervoor moet zorgen dat het bestaan van Gel bij meer mensen bekend wordt. In 2000 komt Gel weer eens bij de media ‘in the picture’, als er in de Jaarbeurs te Utrecht wordt gedanst tijdens de finale van de ‘Vetkuivencompetitie’ van het Radio 2-programma ‘Het Steenen Tijdperk’. Presentator Jeffrey Willems staat met open mond en een prachtige vetkuif te kijken naar de rock ’n rollende Gellers op de speciaal voor ons aangelegde dansvloer. En er wordt een echte cd-box verkocht: 6 cd’s vol toffe muziek, The Gel Collection!

In 1999 wordt een derde lustrum bereikt. Voor een dansvereniging een hele prestatie. Gel viert zijn ‘Gelaversary sterrengala’. Ditmaal in De Kompaszaal in het Open Haven Museum aan de KNSM-laan. Ook dit keer zijn de zaken groots aangepakt. De avond start met een uitgebreid Gala Buffet waarna ‘De Kapper’ bezocht kan worden. Deze maakt voor een luttele prijs een vetkuif of suikerspin voor ieder die dat wil. Om 20.00 uur begint het feest echt: The Keytones maken hun entree om later op de avond opgevolgd te worden door dé Rock ’n Roll-band van deze tijd: King Pleasure and The Biscuit Boys. Een flitsende act van de lesgevers van Gel completeert het geheel.

2004 – 2013

2004 is een bijzonder jaar, in twee heel verschillende opzichten. Dit jaar viert Gel namelijk zijn 20 jarig bestaan en we zijn daarmee – voor zover wij weten althans – de oudste rock ’n roll-dansvereniging van Nederland. Zo’n vierde Lustrumjaar moet natuurlijk op gepaste wijze gevierd worden en al aan het begin van dit jaar wordt de LuCie 20 (Lustrumfeest Commissie) gevormd, bestaande uit zowel oudgedienden als nieuwkomers. Het doel: een spetterend rock ’n rollfeest in november van dit jaar.

Maar 2004 is tegelijkertijd ook een beetje een droevig jaar voor Gel. Want na bijna 20 jaar moeten we noodgedwongen afscheid nemen van Het Odeontheater. Het bedrijf is in nieuwe handen gekomen en het nieuwe management heeft totaal andere plannen met het pand. Helaas, helaas. Protestbrieven en geweeklaag hebben geen zin: eind mei 2004 houdt Gel de allerlaatste dansavond in Odeon. Er zijn diverse mensen die het ‘even teveel wordt’ als het bestuur met bloemen, cadeaus, zoenen en een toespraak afscheid neemt van onze vaste barvrienden Blance en Bas. Een zeer memorabele avond.

Zo aanbelandden we in Het Polanentheater. Hoewel sommigen aanvankelijk ietwat opzagen tegen de locatie en de afstand, concluderen we al snel dat hier een prima vervanging is gevonden voor Odeon. De drankjes zijn er goed te betalen, de mensen achter de bar vinden het schitterend en het parkeren is er makkelijker. Er is wederom een geweldige opkomst voor cursus 1 en de cursisten zijn niet van de dansvloer af te slaan bij het vrijdansen. Kortom: Gel blijft alive and rockin’!

In 2009 beleeft Gel zijn vijfde lustrum: 25 Jaar Onderweg! Dit wordt gevierd met weer een extra groot feest met drie bands, deze keer net buiten Amsterdam in hotel De Rijper Eilanden. Ook is er een speciale Gel-cd.

Helaas, ook het Polanentheater was niet voor eeuwig. In 2013 wordt duidelijk dat Gel op zoek moet naar opnieuw een andere plek. Gelukkig vindt het bestuur na een flinke zoektocht een heel geschikte locatie: Global DanceLab, in de Borgerstraat. De zalen zijn met spiegelwanden, zeer geschikt voor danslessen!

2014 – 2023

2014 eindigt met een immense, speciaal voor ons gelegde dansvloer in het grote Roest (van destijds): Oude Liefde Roest Niet, tenslotte! Honderden dansers van heinde en verre vieren dat Gel al drie decennia ‘rockt’.

In de Borgerstraat wijzigt de locatie weliswaar van eigenaar, maar Gel kan er gewoon op dinsdagavond blijven dansen. We voeren nu onze eigen bar, waarvoor een heuse barcommissie in het leven wordt geroepen. De deurcommissie van weleer is inmiddels ter ziele: iedereen is van harte welkom bij vrijdansen, lid of niet, gratis en voor niks!

De inmiddels helaas wat afgenomen cursistenschare groeit in 2018 en 2019 weer. Vooral bijzonder is de zeldzame cursus “Gel DeLuxe”: een divers programma met dubbeldansen, breaks, gastlesgevers en meer. Eind 2019 wordt het Compagnietheater afgehuurd voor alweer het zevende lustrumfeest: 35 Jaar Op De Planken! Fijne bands en dj, afgewisseld met toffe dansshows én cocktails. Lag het aan ons dat het Compagnietheater er daarna mee ophield?

Dan, in maart 2020: corona. Er mag weinig, op en af. De leden krijgen als kerstkaart een hart onder de riem: een USB-stick met muziek in de vorm van een jukebox, om uit arren moede thuis de voetjes in beweging te houden… Dan wordt duidelijk dat we ook na deze misère geen bar meer mogen voeren. Zo moet Gel dus opnieuw op zoek een andere plek. Die vinden we aan de andere kant van de stad: de Kompaszaal! We betrekken deze sfeervolle danslocatie, zodra eind 2021 het grootste virusgevaar is geweken. Hier begint de vereniging weer te bloeien. Steeds meer enthousiaste cursisten, nieuwe Actievelingen, het vrijdansen wordt weer gezellig druk en de feesten dampen als vanouds! Gel maakt zich op voor een knallend einde van het vierde decennium.

2024 –

In 2024 bestaat Gel maar liefst VEERTIG jaar! Deze bijzondere mijlpaal wordt uitgebreid gevierd. Hoe? Dat lees je hier pas wanneer iedereen weer is bijgekomen van alle feestelijkheden. :-)