Muziek


Als het gaat om dansen bij Gel, dan gaat het natuurlijk ook om de muziek waarop je danst! Dat is muziek waarbij je eigenlijk niet kunt stil blijven zitten: echte fifties rock ‘n’ roll.

Rock ‘n’ roll is ontstaan aan het eind van de jaren ’40 en het begin van de jaren ’50 en bevat elementen van blues, country, jazz en gospel. De muziek kent een paar nauw verwante stijlen zoals de rockabilly (samentrekking van rock ‘n’ roll en hillbilly, country heette in de jaren ’40-’50 ook wel hillbilly music) en doo wop (multivocale zang met vaak op de achtergrond betekenisloze teksten).

Waarom kun je zo ontzettend lekker dansen op Rock ‘n’ Roll?
Dat komt omdat het ritme daartoe uitnodigt! Het geheim zit hem in het bluesritme met een geaccentueerde ‘backbeat’: tellen 2 en 4 (van een vierkwartsmaat). Combineer dat met andere instrumenten, leuke teksten en een dosis enthousiasme en het tempo kan behoorlijk oplopen. Bij Gel wordt het tempo uitgedrukt in ‘takt’ wat eigenlijk het aantal maten per minuut is. Kom je na het dansen op takt 28 nog redelijk uitgerust van de dansvloer, bij takt 50 zul je niet makkelijk meer dan 1 á 2 nummers volhouden.

Artiesten
Denk aan artiesten als: Bill Haley & His Comets, Chuck Berry, Little Richard, Elvis Presley, Carl Perkins, Jerry Lee Lewis en vele anderen.

Gel op Spotify

Wil je meer horen?
Kom naar Gel om te luisteren en te dansen!